Keresés

Trópus és gyümölcse


fotó 1 (11)

Amikor már elég volt a vajas pirítósból, az olasz mazsolás kalácsból, vagy a rántottából reggelire, olyankor vetemedem önállóan gyümölcsöt falatozni, fél liter mézes zöld teával első étkezésként. Az ananász egész évben kapható, pár száz forintos egzotikus gyümölcs, ami Dél-Amerikától Mexikóig tartó területen érzi magát a leginkább otthon.

Az 1400-as évek végén aztán nagy dolog történt ezzel a csúf, különc külsejű, barátságtalanul tüskés gyümölcscsel: Kolumbusz úr megmutatta Európának is. Milyen jól tette! Rendkívül alacsony kalóriatartalmával ellentétben magas a C-vitamin, és más ásványi anyagok összetétele. Biztosan már mások is hallották, hogy az ananász fogyaszt. Nos, ahogy vesszük, ugyanis egy bizonyos enzimet tartalmaz (bromelin), ami gyorsabb zsírégetést idéz elő, de ha nem is ezért, más jótékony tulajdonságáért is érdemes leemelni a zöldséges polcról. Javasolják, hogy olykor ajánlott ananász kúrákat beiktatni az életünkbe, ugyanis valóságos csodagyümölcsként jegyzik. Az illata bármilyen esős, borús, télies időjáráskor trópusi nyaralást idéz, amit megízlelve jókedvvel indul a napom! Sokáig én sem vittem haza, mert olyan bonyolultnak tűnt a feldolgozása. Aztán valamelyik TV csatornán láttam a pucolását, ahol 1 perc alatt végeztek vele. És tényleg! A “kalapját” és az alját levágom, felállítom, majd hosszában levagdosom héját. Utána pedig felszeletelem. Ennyi. Én ilyenkor már fogyasztom is, a fás középrészt körbe rágcsálva. (A rostjai miatt elkél utána fogvájó, vagy fogselyem! Fogszabályzósok szerintem másképp vegyék birtokukba, bár való igaz nincs tapasztalatom a viselésében, nem tudom okozhat-e kellemetlenséget.) : )

Néhány évvel ezelőtt volt szerencsém az Óperenciás-tengeren túli (és még azon is túli), a közel 17.000 kilométerre, és egy teljes napnyi repülőútra fekvő, Francia Polinézia szigeteit megcsodálni. Óceánjáróval -és egy doboz homeopátiás tengeri betegség elleni gyógyszerrel- hajóztuk körbe a szigeteket Tahititől Bora Boráig. Az egyik nap, amikor kivittek minket a szárazföldre, valami tartalmas programmal szerettük volna emlékezetessé tenni Mooreát, a szív alakjáról elnevezett szerelem szigetét. Egy dzsungeltúrára esett a választásunk, ahol egy nyitott terepjáróval sokszor a gravitációs erőt “lesajnáló” emelkedőkön mentünk felfelé, egészen a sziget legmagasabb pontjáig, ahol a kecskék játszi könnyedséggel ugrándoztak a kopasz, “porhanyós” sziklaszirteken, 1207 méterrel a föld felett, ahonnan a kilátás…

fotó 1 (8)2

…páratlan. : )

Még mielőtt felértünk volna a csúcsra, számtalan természeti csodával találkoztunk. Óriás bambuszok, kapaszkodó liánok, gyönyörű madárhangok a száz méteres, és minimum annyi éves, párafelhő födte trópusi fákon, amelyeken kicsi majmocskák lesték a fehér bőrű turistákat. Mindezt fülledt 34 fokban, egy augusztusi délutánon.

Megfogdostunk hatalmas noni fák érett gyümölcseit, szaglásztunk színes hibiszkuszokat, amelyek úgy teremnek ott, mint itthon a vadbodza, valamint talán az egyik legkülönlegesebb élményem, a hosszú, mértani pontossággal elültetett végeláthatatlan ananászültetvények megtekintése testközelből. Bevallom korábban nem gondolkodtam azon, hogy hogyan néz ki az ananász, ami tulajdonképpen a broméliák családjába tartozó “bokor”, amin egyetlen virág, majd termés lesz, egy darab ananász. A helyi túravezető levágott egy érett ananászt, megpucolta, felvágta, és ott, az okkersárga túrafurgon platóján falatoztuk a friss, lédús gyümölcsöt.

Integettünk Tom Cruisenak a Papeete-i kikötőben, táncoltunk a széllel a hajó nyolcadik emeletén, nyeltünk a Csendes-óceán sós vízéből, amikor egy korallzátonyon átbukó hullámmal találkoztunk, elmélkedtünk a naplementében, tiare virágot tűztünk a fül mögé, vadon termő kókuszdiónak ittuk a tejét, miközben arcátlanul ropogósra pirított minket a Nap. Csodálatos volt, még ha hazaérkezésünk után napokig emlékezett is a szervezetem a 12 óra időeltolódásra.

Nem szeretem bevallani, de már hiányzik a nyár…


fotó 1 (8)3
fotó 1 (8)4

Mindig kissé zöld, de kellemes illatú ananászt választok, ami otthon, szobahőmérsékleten tovább érik. A vásárlás után 3-4 nappal mézédessé válik, amikor a külseje már szépen barnul. Préselt gyümölcsléként is jóízű vitalizáló ital, ha pedig nem csak nyers formában éhezem rá, tökéletesen illik csirke(mell), lazac, vagy rák mellé. Az olajban, és a különböző fűszerezésű (pl. tandori/indiai) pácban érlelt húsokat felváltva egy nyársra húzva, meglocsolva lime levével, finom és könnyű vacsora készíthető belőle, néhány perc sütéssel egy grill serpenyőben. (Jobb időben faszénen a szabadban!)

Néhány inspirációs képet kölcsönvettem a Pinterestről, hogy beindítsam a nyálelválasztást…; )


fotó 3 (9)10

Készülhet ananászból húsos nyárs, rizses egytálétel egy kis curryvel koronázva, esetleg saláta, amelyet kreatívan tálalhatunk magában a gyümölcsben. Én gyakran főzöm úgy, hogy csak az ínycsiklandó fotót látom az ételről, és abszolút a magam ura vagyok, én találom ki a receptem. Az ilyen egyszerű ételeket nem lehet elrontani, ezért jómagam is lazábban veszem a főzési rituálékat.

Ez egy olyan bejegyzés volt, ahol utólagos engedelemmel kissé elkalandoztam a múltban, ahonnan hoztam magammal egy pici gasztronómiát, amihez pedig hozzáfűztem az egészségmegőrzést, miközben fél kézzel szürcsögve lakmároztam a karikára szelt főszereplőt. Az alábbi három igazság is egymásból következve alkotnak szimbiózist, amelyet Rita Barros, Lady Blessington és egy ismeretlen, de olvashatóan nagyon bölcs kínai szerző fogalmazott meg:

“A szépség belülről fakad, az optimizmusból és az életbe vetett hitből.” “Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság.” “Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi.”

Réka


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
5 megtekintés0 hozzászólás