Keresés

Tavasz a télben


20140129-174112.jpg

Ő a kis csokrom, amiről a bejegyzésben írtam, amit azért vettem, hogy a tavaszi illata az új évszakot idézze fel minden egyes alkalomkor, amikor hazaérek. Tegnap még nem tudtam, hogy ma így fogom őt lefotózni, pláne, hogy a kertben már rügyeztek az orgonák.

Talán még nem írtam róla, de nagyon sok verset olvastam gyerekként. Felnőttként is meg-megállok egy-egy versnél, és ha valamelyik tetszik, eltárolom a virtuális könyvtáramban. Egy szép verset elolvasni, nem unalmas! Fejleszti a szókincset, és a választékos kifejezést segíti elő. József Attila nyelvezete mindig is közel állt hozzám, és ez a vers is azt bizonyítja, hogy egy elgondolkodtató időtöltés, mert mindig valamilyen mélyen szunnyadó jelentéstartalmat hozdoznak, ami az embert gondolkodásra hívja:

József Attila: Tél

Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni, Hogy melegednének az emberek.

Ráhányni mindent, ami antik, ócska, Csorbát, töröttet s ami új, meg ép, Gyermekjátékot, – ó, boldog fogócska! – S rászórni szórva mindent, ami szép.

Dalolna forró láng az égig róla S kezén fogná mindenki földiét.

Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni, Hisz zúzmarás a város, a berek… Fagyos kamrák kilincsét fölszaggatni És rakni, adjon sok-sok meleget.

Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni, Hogy fölengednének az emberek!


20140129-174735.jpg

Vidám szánkózást mindenkinek! Én szerintem ma megejtem az első, téli sétát a ház körül. : )

Réka

#jácint #hó #dekoráció #hyacinth #tél #virág

1 megtekintés0 hozzászólás