Keresés

Téli csillogás


20131216-145255.jpg

Télen sok mindenre odafigyelek, ezért a hajkoronám egészsgének megőrzése sem fejeződik be egy jó meleg sapka viselésével. Sok hajam van, de finom, puha, vékony szálú, és szög egyenes. Annyira, hogy az egyenesítő vasam eddig csak hullámosításra használtam. Mint sokan mások, úgy én sem szeretem a saját hajam. Frissen mosva bár gyönyörű és fényes, mégis fél óránál tovább nem tartja a beszárított, becsavart formát és nagyjából egy nap alatt a volumen a felére csökken. (Egyszer még dauert is tetettem bele, ami csupán 3 hétig tartott, és tulajdonképpen úgy nézett ki, mintha befont hajjal aludtam volna.) Valahol azt a kérdést olvastam, hogy a férfiak szerint melyik fontosabb, sőt szinte elengedhetetlen egy nőn. A makulátlan smink, vagy a szép haj? A többségük az utóbbira szavazott. Én is. Ugyanis nincs olyan makeup, ami kiváltja a frissen mosott, illatos, ápolt haj szépségét. Hogy esztétikus legyen a megjelenésem, nekem sokkal többet kell törődnöm a hajammal, rendszeresen mosni, gondosan ápolni, formázni. Ezzel gondolom nem mondtam újat. De nem is az a célom, hogy újat mondjak. Egy kedves fodrász ismerősömmel együtt dolgoztam egy fotózáson. A 36 fokos hőségben, egy szikla peremén állva, izzadságtól fényes sminkben, többször is átöltözve, és egész nap tartott a hajam! Pedig elég erős tesztnek vetettem alá a termékeket, ezért azt mondtam, ha ezt bírja, akkor a hétköznapokban is számíthatok rájuk. Beszereztem tehát az ajánlott hajformázókat, amelyekkel meg tudom nyújtani a hullámos és dús hajkoronás kinézetem óráinak számát. Lassan egy éve, hogy használom ezeket a termékeket, és teljesen meg vagyok elégedve velük. Végre! Annyi próbálkozás után. Fontosnak tartom, hogy egy nő, legyen nő, amennyire csak lehet. Legyen részleteiben is ápolt, illatos, friss és kívánatos. Szerintem ez a minimum. Olyan sokat elárul az emberről a körmei, a haja, a bőre állapota. Többet, mint bármilyen márkájú ruha! Jó témák ezek, de én most a hajat emelem ki, mert ez az, amit nem lehet eldugni a kesztyűben, vagy a nadrág alá. A sapka is előbb vagy utóbb lekerül…


20131216-152525.jpg

20131216-152153.jpg

A hajmosás és ápolás számomra valóságos rituálé:

•Hetente, kéthetente egyszer, egy éjszakát rászánok arra, hogy felteszem a hajamra a kedvenc pakolásom. Sőt, nem csak a kedvenc, hanem eddig a legjobb, amit valaha próbáltam! Nekem nem vált be a ricinus olaj, mert először is nagyon macerás felkenni, annyira ragad, mintha mézet próbálnék magamra erőszakolni, másodszor pedig a megengedettnél erősebb hajhullást tapasztaltam használatkor. Azt mondják, ez normális, de valahogy nem volt kedvem megvárni a végeredményt… A lehető legegyszerűbb, és a legtermészetesebb hajpakolás számomra 1 kanál szűz kókuszvaj fejbőrbe masszírozása és eloszlatása a hajvégeken. Ez egy csoda! Én bőrömre is kenem, eszem is, imádom! Viszont számtalan olyan kókuszvaj kapható, amelyek finomítottak, azaz hőkezelésen mentek keresztül, ezáltal az értékes vitaminok nagy részét elveszítették, valamint a mennyei kókusz illatukat. Ezeket a finomított termékeket leginkább étkezési célra készítik -hogy a rántott hús ne legyen kókusz illatú, mégis az egészségesebb pecséttel büszkélkedhessen. A “Szappantündértől” viszont olyan tiszta, és harapnivalóan kívánatos kincset rendelek, aminek összetevője nem más, mint 100% natúr, finomítatlan és természetesen “trópusi nyaralás” illatú és ízű kókuszvaj. Ha fokozni szeretném a hatását, keverek bele plusz organikus shea vajat is, ilyenkor az arány fél-fél kanál. (A mennyiség nyilván a haj hosszától és vastagságától függ.) Kontyot készítek és törülköző turbánnal a fejemen (férjem örömére) bújok ágyba. Reggelre amellett, hogy húzom magam után a kókuszfelhőt, nagyon puhák lesznek a tincseim, a fejből szárazsága és húzódása is eltűnik.

•Ezután 2x mosom meg a hajam, a haj típusához leginkább megfelelő samponnal. Azért nem írok márkát, mert mindenkinek más válik be, mást tolerál a fejbőre, ezért is butaság a reklámokból sampont választani. Lehetőség szerint természetes összetevőket tartalmazó, szilikon mentest választok. Jelenleg ezeket a szempontokat figyelembe véve egy mondhatni átlagos, ismert márkával mosom a hajam, ami jelentem nem kerül annyiba, mint “mások havi fizetése.”


20131216-151636.jpg

Ezt követően, •balzsamozok csak fültől lefelé, majd alaposan kiöblítem. (Pakoláskor nincs rá szükségem) •törülközőbe tekerem a hajam, hogy nagyjából 10 perc alatt magába szívja a vizet a hajszálakból. Nem dörzsölöm, mert semmi értelme sincs, ráadásul megtöröm a nedvesen érzékeny szálakat. •Ha épp nem “éjjeli pakolok”, akkor 3-4 pumpa hajvégápoló olajjal kezelem, csak a végeket, ettől hihetletlenül fényes, rugalmas és egészséges kinézetűvé válnak a néhai ombrétől megfáradt tincseim.


20131216-151917.jpg

20131216-151939.jpg

20131216-154509.jpg

•Alulról fölfelé haladva óvatosan kifésülöm természetes disznósörte kefével, majd volumennövelő szérumot teszek rá (lehetőleg a hajtőhöz közel, de fejbőrrel nem érintkezve), végül pedig fejjel lefelé félig szárítok. •Amikor van időm, nagy csavarókra felcsavarom és a lehető legtovább benne tartom őket, ha nincs időm, rászárítok a csavarókra 10 percet, de mielőtt kiveszem őket, hagyom kihülni. •Az utóbbi időben rá vagyok kattanva a hullámos hajra, amit az elején is írtam, egyenesítő vassal készítem. A technikám egy másik bejegyzés tárgya lehetne, de ehhez időpontot kell egyeztessek a “fotósommal”, amikor készítünk majd egy olyan posztot is, ugyanis már többen is írtak “göndörítő tipp” tárgyú levelet, kommentet. Nagyon szívesen megosztom az érdeklődőkkel, mert tudom, hogy a nőknél mennyit jelent egy-egy biztos tipp, taktika, recept, ötlet, tanács. Vannak olyanok, akik nem szívesen árulják el a praktikákat, és kinevetik azokat, akiknek szükségük lenne segítségre, útmutatásra. Én szerencsére nem vagyok olyan, segítek, ha megkérnek rá. Valószínű ezt Anyutól láttam, mert ő mindig is önzetlenül segít sokszor erején felül embereknek, és nem a köszönetért cserébe. Valahogy nekem is erről szól a blogom. •Amennyiben extra volumenre van szükség -mert miért ne lenne- tupírozok egy-két tincset a fejtetőn, és oldalt, majd lakkozok a hajlakkal, aminek nagyon finom egzotikus gyümölcs illata van, így a ciki hajlakkszag is már a múlté. Nagyon fontos, hogy szépen elegyengessük a “túpírmaradványokat”, ugyanis nincs annál lehangolóbb, amikor a hátunk mögött sétálónak láthatóvá válik az trükk, azaz belát a fejbőrhöz, vagy csak a hanyagul elsimított hajréteg alá. Mennyi ilyen bakival lehet találkozni az utcán! Pedig csak egy kézi tükör szükséges hozzá, amivel hátulról is bele tudunk nézni a fürdőszobatökörbe, és úgy plusz 1 perc.


20131216-153952.jpg

Végül pedig egy mosollyal fejzem be a készülődést, amivel pozitív indítást adok a napomnak. (Igen, még ha rossz lábbal is keltem.) Ahogy Katrina Dickson fényképész is mondta: “A szépség nem más, mint magabiztosság.” A magabiztosságot pedig a mosoly táplálja. -Ami ingyen van.

Réka


20131216-165810.jpg

#haj #kókusz #olaj #hajápolás #volumen #sheavaj #hajlakk

5 megtekintés0 hozzászólás