Keresés

Szívküldi reggeli


20131228-211544.jpg

Szerintem bátran kijelenthetem, hogy megcsömörlöttünk a karácsonyi menütől. Tegnap én is még idén utoljára jól belaktam a szülőktől hozott töltött káposztából, de ma már nem kívántam sem az édességet (szerencsére nem vagyok különösebben édesszájú, így az ünnepek alatt sem kellett kigombolnom a nadrágot) sem pedig a nehezebb ételeket. Amikor sokat eszünk, kitágul a gyomrunk, így egyre nagyobb adagot kívánunk, mert tévesen a gyomor olyan jeleket küld az agynak, hogy “á-á, még nincs tele, még együnk pár kanállal többet”! Ennek következtében pedig jóval több -felesleges- kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyire valójában szükségünk volna, amennyit képes elégetni egy emberi szervezet 24 óra alatt, ha nem élünk aktív, sportos életmódot. Reggelire általában kétféle ételt kívánok: vajas-mézes(vagy lekváros) kalács, illetve valamilyen tojásétel. Persze nem egyszerre. Ma az utóbbira éreztem rá, nem csak azért, mert a tojás (igen, még ha valóságos koleszterinbomba is) hasznos vitaminforrás, és egy teljes értékű reggeli, hanem egyszerűen nagyon finom -legalábbis ahogyan én elkészítem. ; ) Egyébként egy egészséges felnőtt számára napi egy darab tojás elfogyasztása nem növeli meg az általános vérzsírszintet, ezért az a benne lévő létfontosságú aminosavakról, a könnyen felszívódó fehérjékről, D-vitaminról, és antioxidánsokról kár lenne lemondani a rémhírek miatt. A gusztusos tálalás éppoly fontos (kéne legyen) mint az étel íze. Szeretem a férjem meglepni azzal, hogy ízlésesen tálalom elé a betevőt. Noha most nem reggelizett velem, helyette a forró, fakunyhót választotta, de azt mondom sajnálnatja…mert isteni volt! Persze most itt áll előttem, és sóvárogva, üveges szemekkel bámulja az üres serpenyőt!


20131228-164923.jpg

Szívküldi sonka-tojás, sült paradicsommal

Hozzávalók 2 személyre:

szív alakú forma (KIKA) 2 db tojás 2 szelet jó minőségű sonka 10 darab koktélparadicsom pici darab ír vagy belga vaj 2 szelet pirítós olívaolaj só frissen őrölt bors díszítésnek valamilyen zöld levél

A sonkát csíkokra vágtam, a koktélparit negyedeltem, a tojást beleütöttem két külön pohárba. Egy tapadásmentes serpenyőben olívaolajon elkezdtem pirítani a sonkát, a paradicsomot, és a szív formákat elhelyeztem, majd óvatosan beleöntöttem a tojásokat. Közben megsóztam a paradicsomokat, megkevergettem őket, és a sonkákat is, hogy egyenletesen piruljanak.

20131228-165000.jpg

20131228-214150.jpg

20131228-212002.jpg

Jó étvágyat!


20131228-213123.jpg

Réka

#sonka #tojás #reggeli #szív #paradicsom

5 megtekintés0 hozzászólás