Keresés

Saláta vacsorára

Azt mondják az igazán összeillő párok kiegészik egymást. Kitalálják egymás gondolatait, nem egy helyiségben öltözve, mégis azonos színvilágú ruhát választanak reggel. Amikor ülnek az autóban, és néznek ki a fejükből, majd az egyik mond valamit, mire kiderül, hogy a másiknak is épp ugyanaz járt az eszében. Nem árulok el nagy titkot, de most magunkról írtam. Ezt hívják a könyvekben harmóniának. Amikor legalább kettő összhangban van egymással. Az étkezésnél viszont vannak ízlésbeni különbségek. Noha jelenleg mindketten Jamie Oliver műsorát nézzük (legalábbis ő, én csak oda-oda pillantok), mégis az ételekben nem preferálunk mindig azonos dolgokat. De ez kell. Ennyi kell. Ő például imádja a húst és a “gezemice” kajákat. Nem tudom van-e ilyen szó, de most utána olvasok… …kéremszépen a gezemice, mindenféle összekotyvasztott étel jelzője. Míg ő gezemice fan, én addig szeretem tisztán látni, hogy mit eszem. Ezért is választok nehezen az étlapokról, mert nem tudom, hogyan fog kinézni, amit elém tesznek majd. Ezért általában olyan ételeket választok, amelyeknek ismerem az alkotóelemeit. Egyébként drága Apukám ilyen. Ő mindig a biztosra megy, ő a “rántott hús, rósejbnivel” típus. Mindig, minden étteremben. 😀 A japán ételek ezért is a kedvenceim, mert sokszor mértani pontossággal készítik az ételeiket, tisztán, frissen, egészségesen. A húsevő kedvesemnek az a szerencséje, hogy imádja a salátát. Mindenhez salátát kér! (Még a lasagnehoz is) A ma esti sali vacsi az ő kívánsága volt, a tegnapi spenótos gnocchi után nekem is jól esett.

Vegyes saláta karamellizált lilahagymával, mézes-narancsos öntettel


20131217-215529.jpg

•1-1 marok madársaláta és rukkola vegyesen •15 szem koktélparadicsom •1 darab sárgarépa csíkokra felszeletelve, vagy fél-fél marok előkészített répacsíkok, amik készen kaphatók bármely hipermarketben •1 darab lilahagyma karikákra vágva •kevés barnacukor •1 darab narancs •3 evőkanál méz •1,5 kanál balzsamecet •10 deka sajt •só •friss bors

A mosott és előrecsomagolt salátákat összekevertem a tányérban a répával és a kettévágott koktélparadicsomokkal. Picit megsóztam a paradicsomot, majd egy serpenyőben elkezdtem karamellizálni a hagymákat, kevés barnacukorral megszórva. Amikor teljesen felolvadt a cukor, még 1 percig a tűzön pirul, utána félrehúzom, majd rákanalazom a salátára, és öszekockázott sajttal megszórom. A narancsos öntet elkészítéséhez az új konyhai szerelmem, az aprítógépem használtam. (Egy olyan gépet, amivel a csilis nutellámhoz kellett volna a mogyorókat összeaprítani, és ennek hiányában majdnem tönkretettem a turmixgépem) Most, hogy ő van, minden aprítási művelet annyira egyszerű, és hihetetlen gyors! Valamelyik este például isteni salsa szószt készítettem, a mexikói vacsoránkhoz kb. 15 másodperc alatt! Tehát. Egy narancsot megpucoltam, és 4 részbe szedve beledobtam a gépbe, hozzáadtam a mézet, a balzsamecetet és a mozsárkámban összetört színesborsból 3 nagy csipetet. Pár másodpercnyi nyomás, és kész az illatos öntet, amit koronaként a salátákra öntöttem.


20131217-215611.jpg

Réka


20131217-221334.jpg

#könnyű #karácsony #vacsora #egeszséges #saláta #narancs

5 megtekintés0 hozzászólás