Keresés

Június


A NAPPALOK MEGNYÚLTAK. Este tízkor szinte világos van, lámpafény sem kell, az utolsó nyalábok bevilágítják az étkezőt. A madarak fészkükben költenek, a levendulák virágzásra várnak, a korai cseresznyék napról-napra hizlalják lédús köpenyüket. Készen állnak a beteljesülésre. Jóleső séták a parton. Napcsókolta orrhegyek, virágzamatos parfümök érintése, buja vadpipacsok azonos ritmusra hullámzó tánca az élénk, kékeszöld fűben. A levegő tiszta és fényes. A pár nappal ezelőtti viharfelhőknek nyomát sem látni, csupán a repülők csíkozzák keresztül az égboltot.

— Vajon hová mennek? Honnan jönnek?

Ötödik hónapunk utolsó szombatját PÁRIZS búcsúztatta. Új élmény, egy egészen másik arc. Eddig akárhányszor jártam ott, össze kellett húznom magamon a kabátot, de most... Langyos szellőben a Szajna partján andalogni, míg felettünk lüktet a város, varázslatos.

A kert, tele élettel! Szemmel méricskéljük az elvetett magok növekvő hajtásait és szurkolunk a hamvaiból feltámadt citromfűnek. Az uborkák és a későn vetett zöldborsó cérnaszál-kezei nemsokára kapaszkodóért nyúlnak, a paradicsomok pedig...megállíthatatlanok!


Falom a most olvasott könyvemet, olyan izgatottan időzök Peter Mayle-lel Provenceban, mint talán még soha. Ha június, akkor az első belföldi pihenésünk. Ez a szó mostantól új értelmet nyert számunkra, hiszen egy élet is kevés lesz felfedezni új országunkat. Piknik kosárral autóba pattanni és meg nem állni a tengerig. Ó és az a kis étterem, ahová két héttel előre kell foglalni! Frissen halászott tengeri ételek és pazar kilátás a La Manche-ra. Még nem jártunk ott, majd amikor jön a család. Most csak kiülünk a kertbe egy pohár sárgadinnye illatú rozéval, ugyanazon írótól olvasunk napnyugtáig, amíg a grillen elkészül a vacsora. JÓ ITTHON.


Észrevétlenül eltelt az év fele. Szeretted? Milyen lesz a következő fél? Talán most van a legjobb alkalom fontos döntéseket hozni. Még nem késő. Félidő. Én meghoztam egyet. És te?


Bisous,

Réka
436 megtekintés6 hozzászólás