Keresés

Haute Couture, karnyújtásnyira

Nagyjából 14 éves korom körül, amikor divatba jöttek a parabola antennák, velük egyidőben fedeztem fel a Fashion TV-t, ami minden egyes nap, éveken keresztül, suli után a kanapéra parancsolt. Csodálattal néztem a nagy divatházak merész, feltűnő, és minden bizonnyal rengeteg, fejtörő tervezői munkát eredményező ruhakölteményeiket. Egyes darabok csillogása, fénye, szabásvonala elkápráztattak; az olykor szoborszerű hajak, vagy a precíz, színeiben a felvonuló ruhákkal és a show-val harmonizáló sminkek átgondoltak voltak. Ez az egységesség és „igényesség” mára kissé megváltozott. Azért az idézőjel, mert bár elismerem a kreatív szakemberek munkáját, ma nem csak a ruhák stílusa és összképe lett lazább kivitelezésű, hanem a kifutókra készített hajak kócossága, egyszerű lófarokba való összekötése, vagy épp egyenesre vasalása, valamint a maszatos hatású sminkek felvonultatása nem nagyon emlékeztet az egykori külföldi csatornán sugárzott, elegáns divatbemutatókra. Úgy vettem észre, hogy ma itthon, és a külföldön tervezett ruhák, kiegészítők zöme számos tervezőnél leginkább azokat a nőket célozza meg, akik a zsákra emlékeztető ruhákat, a buggyos, a természet adta, ám előnytelenül a nők vonalait eltakaró, lezser, oversize formákat preferálják – azaz az egykori nőies elegancia helyett a ma inkább sokan a kényelmi funkciókat részesítik előnyben, kedvezve ezzel a utcaképpel való könnyű egybeolvadásnak.

T i s z t e l e t   a   k i v é t e l n e k.

Persze vannak, és szerencsére mindig is lesznek olyan tervezők, akik a nőket megáldott kerek csípők, szép dekoltázsok, vagy a formás fenék vonalainak kihangsúlyozását tekintik a tervezésük elsődleges vezérfonalának. A klasszikusan unalmas fekete, a szürke, és a „színtelen színek” évről évre felvonulnak ugyan a kifutókon, de néhány igencsak feltűnő szín, a pasztel, vagy a baba árnyalatok a hazai porondon is ellibbentek a szemek előtt, amik sokak örömére megtörték a reflektorfényben menetelő hosszú lábak monotonitását. Az egybetalpú tornacipőkön, mackókabátokon és mélyülepű nadrágokon túl ezúttal egy olyan fotósorozatot készítettünk, ami rögtön a báli szezonba, vagy hangulatában egy legelegánsabb év végi partikra invitál minket. Én ugyan nem emlékszem erre, de állítólag minden kislánynak van az a korszaka, amikor a felnőttkori hivatását királylányként képzeli el. Királylánykodásból ma (Magyarországon) kevesen vesznek friss croissant a pékségben, ezért erről az álmáról előbb vagy utóbb a legtöbb leányzó letesz. Viszont ami egyszer behálózta a gondolatainkat, az nehezen felejthető. A legjobb alkalmak arra, hogy a bennünk lakozó, időközben felnőtt nővé  érett kislányt előcsalogassuk, azok a szalagavatók, az esküvők, a farsangi bálok, vagy más elegáns partik, amikor olyan ruhákba is bújhatunk, ami nem képzi a gardróbunk alapdarabját, ahová nem ritkán szinte a kötelező belépő a feltűnés és az extra csillogás. Minden nőnek szüksége van alkalom adtán egy olyan rendezvényre, ahová felveheti a féltett ruháját, vagy a porzsákban tárolt drága cipőjét, ezáltal nem csak kívül szépül, hanem a lelkének is jót tesz, ha érzi, akkor este ő a leggyönyörűbb. Mert mindenki egyaránt lehet elbűvölő, ha önbizalmat és magabiztosságot sugároz. Azt mondják nem a ruha teszi az embert. Nos, ezzel a kijelentéssel vitatkoznék…Az idő során arra már rájöttem, hogy nem a viselt luxusmárkáktól lesz az ember jólöltözött, ugyanis ismerek erősen ízlésficamos milliomost. A stílus, a tartás, a karakter az, amiért sokan bármennyi pénz hajlandóak lennének kifizetni, hogy birtokukban tudhassák ezeket a fogalmakat.

A ruhapróbán nem volt nálam sem a ruhákhoz illő magassarkú, sem ékszer, a sminkem pedig egy klasszikus, fekete tusvonalban kimerült, de még akkor is olyan energiát kaptam, amikor belebújtam a ruhákba, ami az egész Váci utcai üzletben jelen volt – legalábbis én éreztem! Amikor ehhez hasonló, nemes anyagokból készült, luxust viselünk a bőrünkön, akaratlanul is egy szempillantás alatt megváltozik a kisugárzás, és az egyik megbeszélésből a másikra siető, balerinacipős, törékeny nő pillanatok alatt nyomtalanul eltűnik, és a próbafülke tükréből egy a legpazarrabb estélyre készülő (fő)szereplő néz farkasszemet velem.

Az üzletben a beszélgetésekből kiderült, hogy az átlag, itthon nem meri viselni a feltűnőbb darabokat még az olyan ritka rendezvényen sem, ahol egy merészebb tervezésű ruha a szemnek teljesen elfogadott lenne. Inkább a visszafogottat, a klasszikusabbat, a kommerszet választjuk. Mert nem szeretünk feltűnősködni. Érdemes lenne szociológiai tanulmányt végezni ebben a témában, de annyi a saját bőrömön is tapasztalok, hogy ha egy picit mások vagyunk, kitűnünk a tömegből vagy a külsőnkkel, vagy a tetteinkkel, az támadási felületet biztosít, amit sokan nem tudnak megfelelően kezelni, így szívesebben választják a tömegbe simulás lehetőségét mind a viselkedésben, mind pedig az öltözködésben. Azaz feladják önmagukat. Én azt vallom, hogy az életemben, amelyet 1986. januárjában kaptam ajándékba a szüleimtől, próbálom kihozni magamból a legtöbbet. Tulajdonképpen nincs is más választásunk és életfeladatunk, mint ezt megtenni!

Az itthon egyelőre kevésbé ismert márkák, amiből én is válogattam a fotózásra mint a Jovani, vagy a Scala, valóságos celeb-palettát sorakoztat fel a weboldalán, akik rendszeresen viselik a ruháikat. Köztük van Paris Hilton, Natalie Cole, Mary J. Blige, vagy Katy Perry. Érdemes egy különleges alkalom előtt betérni az üzletbe, mert amellett, hogy a partin garantáltan nem fogja ugyanazt a ruhát viselni még egy nő rajtunk kívül, egyes darabokra még fennáll a kölcsönönzés lehetősége is! A választott exkluzív estélyi és koktélruhák A Nő legelőnyösebb oldalát mutatják meg, amelyek már a ruhák szabásánál kezdődek: ott emel ki, és ott rejt el, amit és ahol kell. Egyes költemények száz százalék selyemből és mind kézimunkával készülnek, egy-egy darab elkészítése több hónapot vesz igénybe. – Itt a bizonyíték, hogy van, amire érdemes várni!

Processed with VSCOcam with f2 preset
Processed with VSCOcam with f2 preset
Processed with VSCOcam with lv01 preset
Processed with VSCOcam with b1 preset
Processed with VSCOcam with b1 preset
Processed with VSCOcam with a5 preset
Processed with VSCOcam with a5 preset
Processed with VSCOcam with b1 preset
Processed with VSCOcam with b5 preset
5f3b48_c48a5d67c20a404d80c8f01e0e81e6d2~mv2_d_1764_2645_s_2
Processed with VSCOcam with f2 preset
5f3b48_48ffcac0a940400888646079e8e2c678~mv2_d_2048_1536_s_2
Processed with VSCOcam with f2 preset
Processed with VSCOcam with f2 preset
Processed with VSCOcam with b1 preset
5f3b48_299fdfce7a5546259f9e8189e5a78b03~mv2_d_2400_1800_s_2
5f3b48_4928958d529b438e9f888bfbf668d093~mv2_d_1563_2344_s_2
Processed with VSCOcam with f2 preset

Engem ebben a szent pillanatban menthetetlenül megérintett a közelgő karácsonyi ünnepek mézédes fuvallata. Ha jól értesültem, 79 nap van a szeretet(t) ünnepig. És ha már karácsony, találtam a fanatikusoknak egy kedves videót, ami a legismertebb és legkeresettebb Victoria’s Secret modellekkel készült – persze Jovani ruhákban.

Köszönöm a fotókat Tasnádi Alexandrának! Ruhák: Budapest Couture Boutique Ékszerek: GeminiHungary Haj: Szabó Bea – HairSpa Smink: M.A.C Cipő: Valentino; Manolo Blahnik

A fotózás helyszínének nem is tudtam volna mást elképzelni, mint a Gundel étterem egyik dísztermét, aminek miliője a ruhákkal kifogástalan egységet alkotott. Ezúton is köszönöm Szóda-Kis Zsófiának, az étterem Marketing & PR Managerének, akinek kedvessége által egy felejthetetlen, nem mindennapi élményben volt részünk. Meghitt hangulatú fotózás, ahol egy kellemes, szeptemberi szombat délelőttön pár órára én is Királylánnyá válhattam.

Varázslatos hetet! Réka

12 megtekintés0 hozzászólás