Keresés

A vonzás receptje

fotó 1 (18)

A mai naplóm főszereplője egy saláta. De még mielőtt lepötyögöm a receptem, hadd írjam le, hogy micsoda megtiszteltetés ért: a Geopen kiadó megajándékozott egy példánnyal a most megjelent receptkönyvükből. Amikor leveleztem velük, és belinkelték nekem a könyv leírását, máris égtem a láztól, hogy ne csak a borítóján csorgassam a nyálam, hanem minél hamarabb kézhez kapva elmerüljek a lapjaiban. Ez most úgy lesz igaz, ahogy megint hajnalban a gép előtt ülök, hogy ehhez foghatóan stílusos, érzéki, bámulatos fotókkal illusztrált szakácskönyvet még életemben nem tartottam a kezemben! (Pedig lapul néhány ismert chef és médiasztár könyve a polcomon.) Amikor a levelezésben azt írta nekem Franciska, a kiadó munkatársa, hogy a könyv „stílusa illik a blogom hangvételéhez”, még nem sejtettem micsoda bókot kaptam! Amikor kibontottam ezt a kemény kötésű, minőségi csodát, akkor nyert értelmet a megkeresés tárgya. Ezúton is nagyon köszönöm a kiadónak, hogy érdemesnek találtak egy recenziós példányt átvételére, és a megítélést,  miszerint a blogom színvonala hasonló a könyvével.


fotó 2 (19)

fotó 5 (7)

Lotta Lundgren Ha én főznék neked című rendhagyónak számító könyvéből az egyik receptet tüzetesebben is megvizsgáltam. Mivel egy nyári ételt választottam ki, aminek megvalósításában akadályozott a hipermarket nyersanyag kínálata, ezért kreatív konyhatündér módjára behelyettesítettem a kuszkuszt vöröslencsével, a sárgadinnyét naranccsal, a cukorborsót pedig avokádóval. Egybehangzó vélemény szerint a maximális pontszámot kapta a vacsorám.  Ajánlom az egészségtudatosság jegyében, hát a könyv pedig minden igényes, stílusos nő, feleség számára alapmű. (És dísztárgy is: amióta megkaptam, az étkezőasztalon pihen, hogy bármikor belelapozhassak, amikor arra járok.)

Vöröslencse pürén tálalt rukkolás avokádó saláta, sült naranccsal és pirult kecskesajttal.


fotó 1 (20)

1 db érett avokádó hámozva, cikkezve

1 db narancs megpucolva, felcikkezve

2 marék rukkola

2 szelet kecskesajt

1 csésze vöröslencse

Fél lime leve

Kis darab vaj

Bors (citrombors)

♡ A vöröslencsét áztatás nélkül bő vízben puhára főztem nagyjából 15 perc alatt. (Sajnos a gyönyörű vörös színét szinte 80 százalékban elveszíti.) Kevés sóval ízesítettem, hogy megtartsam a homogén ízét. *Ha a vöröslencsét salátaként szeretném tálalni, azaz nem püréként, akkor minimum 4x annyi vízben kell megfőzni, mint a lencse mennyisége.

♡ Közben tálalásra előkészítettem a többi hozzávalót.

♡ A narancs cikkek mindkét oldalát vajon megsütöttem, majd kb. 3-4 percre a serpenyőbe helyeztem a sajtokat pirulni. (Percenként nézegettem a színét, nehogy odakapjon.)


fotó 5 (6)

fotó 4 (10)

♡ Tálaltam a lencsét, ráhalmoztam a rukkolát, ezekre fektettem az avokádó szeleteket, amelyeket meglocsoltam néhány csepp lime lével, a narancsok is elrendeződtek, végül a megsült sajttal koronáztam a kompozíciót. Citromborssal megszórtam, díszítettem, és jól belaktam…: )

Bevallom féltem a kecskesajttól -na nem magam miatt, de olyan gyorsan tűnt el a tányérról, hogy öröm volt nézni! A sajt pörkös illatú íze (igen, szándékosan írtam így) átjárta az ízlelőbimbókat, az avokádó és a lencse semlegessége kiegészítette a rukkola fanyarságát. Amikor már azt hittük, hogy egy egyszerű salátát eszünk, akkor akadt a villánkra a langyos, illatos narancs, ami egyszerre nedvesítette meg a nyelvünket, és sajátos bájával fűszerezett minden egyes falatot.

fotó 2 (18)

Jó étvágyat -a mai naphoz!

Réka

#gyors #könnyű #receptkönyv #saláta

5 megtekintés0 hozzászólás