Keresés

Őszi bakancslista 2017

Talán még néhányan a tenger mellett élvezik a késői napsugarakat, mégis az elmúlt napok esőzései meghozták a sokak által várva várt évszakot: visszafordíthatatlanul beköszöntött az ősz.

Pár éve, minden alkalommal készítek egy bakancslistát az év 9. hónapjában, amit öröm látni, hogy másokat is inspirál a sajátja megírására. Ezúttal viszont szakítok a hagyományokkal, nem tippeket adok, hogy ki, mit csináljon ősszel, hanem, hogy nekem hogyan fognak eltelni az év legszínesebb hónapjainak egyre rövidülő napjai, melyek közül a legszebbeket, legkedvesebbeket igyekszem mind dokumentálni. Mindezek előtt pár mondatot szeretnék szentelni a személyes gondolataimnak, egyben válaszolni néhány kérdésre, amit feltettetek nekem az elmúlt hetekben.

Azt mondják, ezen az éven nagy változást fogunk tapasztalni az emberi kapcslatainkban, és kemény, de rendkívül tanulságos személyiségfejlődésen megyünk keresztül. Régi szokások, rossz emlékek, sőt személyek is eltűnnek az életünkből. Azok tűnnek el ijesztő hirtelenséggel, akiknek nincs helye az életünkben, akik eddig gátoltak vagy visszahúztak. Szomorú, de szinte egymást követve mind elmennek azok is, akiknek földi élete befejeződik…Ha nagyon spirituálisan fogalmaznék: “lezárulnak a karmikus kapcsolatok”. Valamikor tavasszal elindult bennem a változás érzése, tudtam, hogy kicsit letértem az utamról. Sokszor meredtem magam elé, élvezve a teljes csendet, vagy tekintettem fel az égbe, és kerestem a két éve alvó nagymamám földöntúli rezgéseit, fürkésztem a jeleit, hogy a nehezebb helyzetekben kijelölje az utam, és megerősítsen a haladásomban. Nyitottá váltam a láthatatlan világra, elkezdtem a szívemre hallgatást, elengedtem a felesleges aggódást, a szabályokhoz való ragaszkodást, eltaszítottam magam mellől a károgókat, az árulókat és bezártam azon kapuim, ami a legbelsőmhöz adott utat másoknak, akik nem voltak rá érdemesek, és ajtót nyitottam azoknak, akiknek már rég meg kellett volna érkezniük. Fordulatokban és munkában gazdag volt az idei nyár, de már hiányzott az új évszak. Ezért örülök, hogy újra itt vagyok és koptatom a billentyűket.

Unfollow

A szelektálások nem csak, hogy időnként szükségesek, elkerülhetetlenek is. Legyen az gardrób, pince, lomokkal tömött íróasztalfiók, vagy a virtuális kapcsolataink, ha olykor frissítjük a “rendszert”, kijavíthatjuk az apróbb, zavart keltő hibákat az életünkben. A közösségi oldalakon szelektálni mindig fejtörést okoz, hisz ott emberek érzéseivel játszunk, viszont ezek a közösségi oldalak az életünk befolyásolói, építői vagy megrontói is lehetnek. Egyeseknek ez a mindenük, onnan kapnak önigazolást, dicséretet, és ott próbálják visszanyerni az önbizalmukat, kiélni másokon a frusztrációjukat. Néhány hete közel 200 embert kikövettem az Instagramon. Voltak, akik személyes sértésnek vették, és számon is kértek, mások a képeim alatt dorgáltak meg. Elnézést akit megsértettem, de a kikövetésem egyáltalán nem személyes okokból történt, hiszen néhányukkal a Facebookon ugyanúgy ismerősek vagyunk. Az elhatározásom oka, hogy olyan profilokat szeretnék látni a hírfolyamomban, akik folyton éhessé vagy motiválttá tesznek minden egyes nap. Túlnyomó részt gasztronómiai, vagy azzal valamilyen kontextusban foglalkozó adatlapokat követek, hogy engem is ösztönözzön abban, amit csinálok. És, hogy miért nem lehet hozzászólni a képeimhez az Instagramon? Mert az albumomban kizárólag a magam örömére frissítem a képeim, a saját szabályaim, látásmódom szerint. 31 évesen sem a képek alá írt negédes pozitívtól, sem a negatívtól nem leszek több, vagy kevesebb. Szeretem az Instagramot, ezért igyekszem megőrizni (vagy visszahozni) azt a már-már majdnem elfeledett jó érzést, amiért évekkel ezelőtt a kedvenc alkalmazásommá vált és örömmel gyarapítom rajta a kópiáim.

A Wife Life Style magazin nyári száma

Az első, tavaszi kiadású Wife Life Style magazinom több, mint 5 ezer ember töltötte le, s mivel a WLS két nyelven íródott, a nemzetközi letöltések száma szinte ugyanannyi volt, mint a magyarországi olvasók érdeklődése, amire nagyon büszke vagyok. Nem kértem érte cserébe semmit, hónapok 102 oldalas munkáját ajándékként adtam át az olvasóimnak – a barátaim és a családom a mai napig sem értik, miért döntöttem így. Receptek, fotósorozatok, dekorációk alapanyagait mind saját magam finanszíroztam, hogy ti valami különlegesebbet, nem megszokottat olvashassatok tőlem. Gondoltam, majd ezzel az önállóan megszerkesztett magazinnyi referenciával a kezemben felkeresem kicsiket és nagyokat, ám elkeserítő eredményt nyugtáztam. Több mint húsz ismert (nagyon) és kevésbé ismert céggel vettem fel a kapcsolatot, de azt a sajnálatos tényt tapasztaltam, hogy Magyarországon még mindig módi az ingyen munka, ugyanis valamennyien a portékájukat ajánlották volna fel a munkámért cserébe. Nos, nem karitatív időtöltésként szerkesztettem a magazint, ezért a cserebere ajánlatukat vissza kellett utasítanom, és mást kiötölni. 
Ám idén húsvétkor, a tavaszi szám megjelenése után egy nappal jelet kaptam odafentről, hogy ne vesztegessem olyanokra az időm, akik nem becsülik meg a munkám. Kaptam egy felkérést, hogy legyek egy bevezetésre kerülő, új márka marketing vezetője, online kreatívja. Nagy megtiszteltetésnek vettem a megkeresést, amire egy nap gondolkodás után igent mondtam. Ezzel tudtam, hogy nem jut majd időm a saját hobbymra, de akkor ezt nem is bántam. Most nagyon élvezem ezt az új feladatokkal teli szakaszát az életemnek, jó érzés, hogy másnak fontos a munkám, amiért elismerésben részesülök, nem úgy, mint abban a tevékenységben, amiért már közel 4 éve teljes mellszélességgel kiállok. A nyári magazint elkezdtem, nagyjából a harmincnyolcadik oldalig jutottam, csupa érdekes cikkel, gyönyörű, saját készítésű fotókkal, de időközben más felülírta a fontossági sorrendet, ezért nem jutott időm befejezni. Az első szám tulajdonképpen egy teszt kiadvány is volt, ami sok fontos kérdésre adott választ nekem, többek között arra is, hogy egyes egyedül nagy falat – munka mellett – egy egyszemélyes szerkesztőséget vezetni, ahol egyszerre vagyok kreatív író, fotós, séf, dekoratőr, food stylist, interior designra nyitott modell és marketing manager is. Mindezt negyedévente újra és újra, pörögni, alkotni, fotózni, írni – ingyen. Az elmúlt pár napban viszont kihasználtam a kicsit nyugisabb időszakot, hogy visszatérjek az íráshoz, és összeszedjem a gondolataim egy 2017-es Bakancslistának valóra. Ahogy fent is írtam, idén nem erőltetem rá senkire a kötelező “csináld ezt ősszel és boldog leszel” listát, hanem azokat szedtem pontokba, amiket én biztosan el fogok végezni ebben a két és fél hónapban. Szokás szerint lesz benne otthon csinosítással kapcsolatos tervek, konyhai kalandozások, romantikus utazások és természetesen olyan pillanatok, amelyeket ősszel érdemes megélni.

#WLSFALLBUCKETLIST

Szeptember első napjától kezdve sokak szívében jóleső érzést kelt hazaérni, bezárni maguk mögött az ajtót, majd elcsendesedni. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az emberiséget mennyire befolyásolja a természet, mint hogy ősszel, a hűvös, egyre sötétedő idő hatására lelassul, bezárkózik, tüzet gyújt a gyertyán, vagy a kandallóban, szívesebben időz a konyhában, otthonteremtési ösztöne felerősödik, a meghittség – ami egészen december 26-áig marad is – az otthonokba költözik és lassan felmelegíti a fagyos szíveket. Ahogy érezzük a hűvösebb napokat, a jeges szelet az arcukon, megbecsüljük a meleget, a forró, habos fürdőt, a meleg, otthon készült ételeket. Korábban már írtam: az Advent, már az első lehullott tölgyfa levelével elkezdődik az örökké gyermek szívekben.

A megélős és javarészt ingyenes élmények, a pillanatok begyűjtése hivatalosan is kezdetét vette…

Lássuk csak, mit fogok tenni én az elkövetkezendő hetekben?

1. Felfedezek új ízeket Kipróbálok egy különleges ízvilágú krémlevest, amit még eddig még nem készítettem. A klasszikus krémlevest sütőtök helyett most valami sokkal elegánsabb, letisztultabb végeredményre kísérletezem ki, például chilis paszternák carpaccio ropogóssal, vagy szarvasgombás fokhagyma krémlevest.

2. Otthoni gyógyfürdőzés Persze egyszerűbb kivitelezés lehet egy wellness fürdő, de azok a klóron kívül gyakran nem tartalmaznak a bőr számára hasznos anyagokat. Otthon is rendezhetek egy gyógyító, regeneráló, tápáló fürdőzést: például egy izgalmas, Holt-tengeri sófürdőzéshez az egyik legnagyobb drogériában, pár száz forintért kapható egy adag tengeri só, amit a fürdővízbe keverve otthonról élvezhetem a só jótékony, méregtelenítő hatását. Fél kilogramm a fürdővízhez adva elrepít egészen Jordániáig.

5f3b48_11f734f091c14adc9d13cee9014ce615~mv2

3. Töltök egy pohár vörösbort, és annyi gyertyát gyújtok, amennyit a szemem megkíván! Nagymamám ezév szeptember végén lenne 80 éves. Nagyon várta, ez éltette őt az utólsó éveiben, hogy még egyszer összehívhassa családot, és megvendégeljen bennünket. Ám ma már csak az emlékeinkben él. E számomra jeles nap alkalmából a legjobb alkalom arra, hogy gyertyákat gyújtsak érte és felidézzem az közös emlékeinket. Olyan nagyon hiányzik…

4. Meglelem a kincsem Ősszel a kincskeresés nekem a hosszú séták alkalmával a gyűjtögetést jelenti. Sosem fogom elfelejteni, tavaly, valamikor októberben leltem rá életem eddigi leghatalmasabb faleveleire az avarban, amiből később dekorációt készítettem.

5. Fotózom egy “nagyon őszit” Szeretem vezetés közben fotózni a mellettem elfutó tájat – igyekszem ezt legtöbbször az anyósülésről tenni. A telefon live fotó funkciója még inkább visszaadja a pillanatok varázsát, amit utána akár videóvá lehet alakítani, amely ezzel végteleníti az akkor megélt látványt és érzést. Alig várom, hogy az aranysárga levelekel borított út menti fákat lencsevégre kapjam, és megosszam veletek is!

6. Gasztro film marathon Ilyenkor ősszel egyre több időt töltök a konyhában, előtérbe kerülnek a gaszto kalandozásaim. Aki hasonló szerelmet táplál a főzés iránt mint én, az értékelni fogja a következő film ajánlásom. Ezúttal nem a kötelezően megnézendő, őszi romantikus filmek közül fogok választani, hanem inspiráló, életigenlő, ínycsiklandó, ízekkel és fantasztikus látványokkal teli gasztro-filmek kerülnek terítékre. 1. Csokoládé,  2. Az élet ízei, 3. Julie és Julia, 4. Ezerízű szerelem, 5. Ízek palotája, 6. Ízek, imák, szerelmek (milliomodszor is imádom, amilyen élvezettel falja a spagettit Julia Roberts a római utazásán!)

7. Veszek egy szép sütőtököt …és valamit készítek belőle, de még nem tudom, hogy pitét, muffint, krémlevest, vagy egyszerűen mézzel csorgatva megsütöm a sütőben. Az biztos, hogy már szépen mosolyognak a zöldségesnél, és nem telhet el úgy az ősz, hogy ne készítettem volna valamit a legszezonálisabb zöldségből. (Most jött a rendelés gyömbéres sütőtök krémlevesre, és egy rizottóra.) 🙂

8. Puha sálat a nyakam köré, és teszek egy nagy sétát a városban. Jó pár ilyen alkalom lesz már most tudom, de azt egyiket megfűszerezem kicsit: megtöltöm a zárható termoszos poharam, és szürcsölve a melengető italt, sétára indulok. A városi parkok is ugyanannyira varázslatosak ebben az évszakban, mint az őszi erdők. Párban hangulatosabb ez a program is!

9. Énidőzöm a zuhany alatt Beszerzek egy új testvajat, testradírt, bezárkózom a fürdőbe, bebújok a zuhany alá, és radírozok, kenekedem, majd beburkolózom köntösbe, és elnyúlok a kanapén, betekerve magam a kedvenc puha plédemmel.

10. Ha már péld, ahogy magamat ismerem, beszerzek egy-egy új lakásdekorációs örök darabot Lehet vastagon kötött, vagy épp a legpuhább gyapjúból, a lényeg, hogy melengessen a hűvös estéken.

11. Libát sütök Ha libát készítek, általában november 11-ére tervezem annak idejét. De mivel last minute ember vagyok, tavaly is elkéstem a libacomb vásárlással. Sebaj, ilyenkor valamennyi étterem felkészül jókora adag pompás, ropogósra sült libacombbal.

12. DIY

Az ősz beköszöntével gyakrabban kreatívkodom valamit otthon. Bevallom, már tavaly felírtam a listámra egy, a nappalit díszítő szezonális szépséget, a textilfestéket már megrendeltem hozzá, de a kivitelezés még váratott magára. Valamelyik esős, őszi hétvégén megvalósítom – és persze lefotózom.

13. Sajt, bor, dió, szőlő

Nemrég telefonáltam haza, hogy anyukám épp szedi a diót a kertünkben álló, legalább 25 éves fa alatt, amiből remélem ad nekem is egy kosárral! Egy szilvás, fekete bogyós gyümölcsös jegyeket hordozó, mély és testes Melrot vörösborhoz, sajtválogatást és némi frissen tört dióval, fügével falatozva mennyei őszi vacsora. A vörösbor felmelegíti a testet és a lelket egy fázós estén. – Minden estén.

14. Biciklizem egy napos hétvégén

Van néhány látványosság a környéken, úgyhogy amíg kegyes hozzánk Őszanyó, elkerékpározom ezekre a helyekre. Ahogy nézem az időjárás előrejelést, lesz rá alkalmam a közeljövőben.

15. Kenyeret sütök

Újra felfedezem az otthoni kenyérsütés örömeit. Odavagyok, amikor a puha tésztába beletúrom az ujjaim, ahogy kétszeresére kel a tészta, és amikor a sütőből kiáramlik a frissen sült kenyérhéj pirult illata…

16. Beújítok egy gardróbot

De mielőtt megtenném, most az egyszer erőt veszek magamon, és rengeteg ruhám, cipőm, kiegészítőm kiszelektálom. A sorsukról még gondolkodom, mindenesetre már most érzem a felszabadító érzését a szép, tiszta, rendezett, áttekinthető gardrób látványának.

17. Nagyvárosi kirándulás

Sosem maradhat el a spontán turistáskodás! Fényképezőgép, kényelmes csizma, napszemüveg és indulhat a felfedezés.

18. Berendezek egy új dolgozóhelységet

Gyerekkoromban azért szerettem az iskolakezdést, mert az új ceruzák, füzetek és könyvek illata lengték be a szobámat pár hétig. Ma már kicsit más a helyzet, de egy új íróasztal, lámpa, vagy szék, jegyzettömb, esetleg egy színes ceruzakészlet, sőt, már csak az asztal helyének megváltoztatása is elegendő ahhoz, hogy előhozzák az alkotószellemet.

19.  Adventi sütiket sütök októberben, és nem várok az elfogyasztásukkal karácsonyig. -Ki mondta, hogy linzert, nagyi sajtos pogácsáját, vagy mákos bejglit sütni csak decemberben lehet?!

5f3b48_f30bfd2a9eae4b399874078a984ba46f~mv2

20. Fényes, friss vadgesztenyéket szednek

Imádom őket a tenyeremben melengetni! – Ezt a pontot a listámon már ki is pipálhatom.

21. Süttetem az arcom egy napos padon

Kommentár nélkül.

22. Az első ködös napon jó melegen felöltözöm, és sétálni indulok, felfedezni valami lélegzetelállítóan gyönyörűt. Csak remélni tudom, hogy hétvégére esik majd, amikor nem kell sietni, ráérősen lehet barangolni a természetben, ami után a legközelebbi kávézóba betérve felmelegítem a kezem egy csésze forró csokoládéval.

23. Francia nőnek leszek egy napra

Felöltözöm, mint egy párizsi nő, croissant és pezsgőt reggelizem egy kávézóban, sétálok egyet a városi parkban, hazafelé veszek egy firss bagettet, vacsorára fokhagymás garnélákat sütök a bagett mellé, borral koccintok, majd…

5f3b48_a6dec8e1855f4692b9e49092a9eb3968~mv2
5f3b48_d343224e78474c61a3c025b3816ec275~mv2

24. Borkóstoló, otthon

Eljött a szüret ideje, és bár a friss mustról talán már lemaradtam, egy borkóstoló otthon, megmozgatta a fantáziám. Ilyenkor ősszel jobban kedvelem a bársonyosabb vörösborokat, jobban illik az évszakhoz, ezért hiába már vannak kedvenc márkáim, szívesen fedezek fel új ízeket, más borászat pincéjéből. Tökéletes program borkedvelő barátokkal, családdal, de kettesben sem lesz unalmas…

25. Lusta ébredezések

A vasárnap délelőttöket mivel is lehetne szebbé tenni, mint kávéval az ágyban filmezéssel. Az Éjfélkor Párizsban című film egy pont olyan álmodozó főhős párizsi utazásáról szól, mint amilyen álmodozó én is vagyok. A filmben időutazást tesz minden éjfélkor, és találkozik a húszas évekbeli művészvilág nagyjaival. Hemingway, Picasso, T.S. Eliot, Salvador Dalí, Degas, Gertrude Stein csak néhány a sok közül, kiknek hétköznapjai megelevenednek a filmben a 2013-ból érkezett amerikai író szeme előtt. Párizs és a klasszikus művészetek kedvelői imádni fogják ezt a filmet.

26. Felfedezek egy új éttermet

Szeretek otthon főzni, de nem titok, nagyon élvezem, amikor az étlapról választhatok azt, amit szeretnék anélkül, hogy bajlódnom kéne az elkészítésével. Étterembe járni a gasztro-szerelmesek egyik kedvenc foglalatossága. Tehát az enyém is.

27. Egy új evőeszközkészletre vágyom

Az IKEA-ban láttam arany színűt, de az aktuális kedvencem mégis a sötétszürke, már-már fekete a DEPOT kínálatából. Annyira tökéletes! (depot-online.de)

28. Nyitáskor a pékségben vásárolni

Ez egy kis módosítást kíván: minden reggel szemtanúja vagyok, ahogy a szemben lévő élelmiszerboltba érkezik a friss Bäckerei-os kocsi. Rendszerint ilyenkor kávéval, vagy meleg teával a kezemben leskelődöm az ablakon, és végignézem, ahogy büszkén vonulnak a friss császárzsemlék a rekeszben. Szerencsére ezért a látványért elég csak 9:30 és 9:45 között az ablak előtt állnom. Mindig csábít, hogy ilyenkor átugorjak pár darab meleg buciért. Egyszer ígérem megteszem.

29. Szeretnék venni egy olyan könyvet, ami leköt

És elolvasni még az idén. Most leginkább egy verses kötetre vágyom a nagy klasszikusok verseinek válogatásaiból. Ha ismertek ilyen könyvet, kérlek írjátok meg nekem!

30. Választok egy új körömlakkot az idei, őszi trendszínek közül, és egyszer az életben igyekszem nem este, lefekvés előtt 1 órával lakkozni Az egyik kedvenc márkám weboldalán az előbb próbáltam ki, hogy hogyan mutatna rajtam egy gyönyörű mélykék szín – engem meggyőzött. Megvan az új, szezonális kedvencem!

32. Megkeresem a tökéletes, tradicionális, francia brioche receptjét, ami kívül ropogós, de beleharapva puha, meleg és illatos és szétfoszlik, mint a fonott kalács. Libamájjal kenve fenséges eledel!

33. Lilahagyma lekvárt készítek

Nem csak színében, de ízvilágában is az őszt idézi. Vörösbor, puha vaj és a barnacukor az alapanyagok között, a végeredmény pedig kiváló kísérője az őszi, tartalmas, húsos ételeknek, de egy csepp lilahagyma lekvár a karácsonyi menü kiegészítéseként is ugyanolyan jól mutat a tányéron, mint a levélhullás évszakában.

34. Szeretnék venni magamnak egy cuki fonott kosarat, amit a karomra akaszthatok, és azzal járni bevásárolni. A fonott kosarak és táskák  virágkorukat élik 2017-ben is. Jane Birkin, aki évtizedeken keresztül népszerűsítette a szalmakosarat, annak idején megjósolta a sikerüket. (1968-ban még a Cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén is ezt viselte.) Ősszel is nagyon stílusos, nőies, praktikus darab.

Processed with VSCO with a6 preset

35. Készítek egy motivációs falat

Hogy stílusban maradjak, inkább motivációs képeket vagy szöveget egy-egy képkeretbe téve elhelyezni a falon. Mindig is szerettem az ilyeneket böngészni a Pinteresten, de eddig sosem készítettem sajátot.

36. Megszaglászom az új Gabrielle Chanel parfümöt, s ha tetszik, megveszem. Már egy ideje szeretnék egy új illatot. Update: közben megillatoztam, olyan, mint ha egy mézescsuporba zárták volna a világ összes virágát. Valakinek biztosan tükrözi az ízlésvilágát, de én maradok a fűszeresebb illatoknál ősszel és télen.

37. Alkotni valami igazán maradandót. – Csak annyit mondhatok, rajta vagyok.

38. Készítek egy őszi ablakdíszt préselt falevelekből – igen, szeptember közepe után vagyunk és még nem tettem meg.

Szeretem díszíteni az ablakokat, mert optikailag megtöri a nyitott érzetet, ezáltal bensőségesebb légkört varázsol odabent. A képzeletemben egy őszi erdő sűrű levélhullását látom megelevenedve az ablakokon…

39. Őszi magazinokat vásárolok.

Ezt minden évben megteszem, noha nem mondanám, hogy a nyomtatott havilapok a legjobb befektetések, hisz drágák ahhoz (6-8 euró), hogy egyszer olvassak bele. De cserébe megvan az a jó tulajdonságuk, hogy akár anélkül is jól mutatnak az asztalon, hogy valaha is kinyitottam volna őket…

40. Kiülök a szabadba, és nézem a falevelek lágy hullását, ahogy repíti őket a beléjük kapó szél. Vagy csak egyszerűen leülök valahová, nézek ki a fejemből, élvezem a természetet és az időt, hogy lehetőségem van abban a pillanatban elveszni a békés gondolataimban. Köszönöm, hogy mindezeket idén is megélhetem.

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset


Most, hogy összeírtam a saját To Do listám, ideje megvalósítani és persze dokumentálni őket. Amint ez megtörténik, feltöltöm az Instagramomra, és ellátom a képeket a szokások #wlsfallbucketlist hashtaggel, hogy lássátok, milyen szépségekkel telnek az őszi napjaim. Remélem a tieitek is. Mutassátok meg nekem! 🙂

Köszönöm, hogy itt voltatok, kellemes őszi napokat kívánok!

Szeretettel, Réka

119 megtekintés0 hozzászólás